17 February 2009

Menu Makan Malam

Ni ler menu makan malam ku.. simple jek. Yg penting licin dikerjakan oleh suamiku.. hehe sampai dah kena komplen, jgn masak sedap sgt.. badan dah makin naik ni. Hihihi.. tu ler jgnla mkn byk sgt yaaaannnnggg oooiii. Aku sertakan resepinya... layan jekkkkk




Sayur Campur
Bahan:
1 biji bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 btg lada merah *
1 kiub kecil pati ayam megi
Sayur (Kacang Botol/Jagung Muda/Carrot/Kobis)
Fishball
Udang
Ayam

Cara:
  • Hiris bahan bertanda * dan tumis hingga naik bau.
  • Masukkan Ayam/Udang/Fishball.
  • Setelah 1/2 masak, masukkan sedikit air & kiub pati ayam megi.
  • Campurkan dengan sayur, gaul rata.
  • Angkat dan hidangkan.



Ayam Masak Merah
Bahan:
1/2 ekor ayam
7-10 batang lada kering *
1 biji bawabg besar *
1/2 inci lengkuas *
1/2 inci halia *
1 senduk sos tomato
1/2 senduk sos cili
1/2 mangkuk air asam jawa (klau x letak pun xpe, lebihkan sos tomato)
serai - diketuk
garam/gula/serbuk perasa

Cara:
  • Ayam digaul dgn kunyit lalu di goreng.
  • Blend bahan bertanda * dan tumis hingga garing.
  • Campurkan dgn Garam/Gula/Serbuk Perasa.
  • Kacau rata. Masukkan sos, serai & air asam jawa.
  • Dah pekat, rasa kuahnya.. cukup rasa, masukkan ayam & gaul rata.
  • Angkat & hidangkan.



Sotong Simple
Bahan:
10 ekor sotong putih
5 tangkai cili kering *
1 biji bawang besar *
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap manis
serai - diketuk
asam keping
garam/gula/serbuk perasa

Cara:

  • Sotong dibersihkan. Di goreng tanpa minyak, toskan air. Ketepikan. (#)
  • Blend bahan bertanda * dan tumis hingga garing.
  • Masukkan garam/gula/serbuk perasa.
  • Masukkan sos cili, tomato, kicap & serai.
  • Kacau rata, kemudian masukkan asam keping.
  • Cukup rasa, masukkan sostong.
  • Gaul rata, angkat & hidangkan.
(# petua mak saya utk buat sotong tu kenyal)

No comments: